Наша єдність – наша зброя!

22 січня в Україні відзначається важливий історичний день - День Соборності, який нагадує усім українцям, що наша сила в єдності. 
Рівно 105 років тому, у 1919 році на Софійському майдані в Києві, було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР). Це стало основоположною віхою українського державотворення, увінчало соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття. 
«Однині воєдино зливаються століттями відірвані одна від одної частини Єдиної України – ЗУНР (Галичина, Буковина; і Угорська Україна) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка. Однині народ український, визволений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднаними дружніми зусиллями всіх своїх синів будувати нероздільну самостійну Державу Українську на благо і щастя всього її трудового люду», – йшлося в тексті Універсалу Директорії УНР.
💙💛Проголошення Соборності 22 січня 1919 року, коли Українська Народна Республіка та Західноукраїнська Народна Республіка об’єдналися в соборну державу, увінчало прагнення до єднання українців, розділених кордонами тогочасних імперій. Ця подія повністю руйнує твердження російської пропаганди, буцімто українські землі вперше об’єднав Сталін у 1939 році.
👫Окрім об’єднання розрізнених земель, на яких проживає одна нація в спільну державу, Соборність ще й символізує духовну консолідацію всіх громадян держави, їх згуртованість, незалежно від національності. Нарешті, соборність невіддільна від суверенітету й реальної незалежності народу –  фундаменту побудови демократичної держави, є запорукою виживання й існування нації. Акт Злуки, підписаний 22 січня 1919 року, вкотре засвідчив - не існує ніякої Західної та Східної України. Є одна неподільна держава, яка має географічний схід та захід, але живуть там представники єдиної нації.
З метою виховання національної свідомості та почуття гідності, любові до рідного краю, його історичного минулого і сучасності, з учнями 8-Б класу було проведено історичну гру-вікторину "З'єднаймо Україну".






Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Окупація Криму

8 травня ми вшановуємо пам'ять тих, хто віддав своє життя за нашу свободу під час Другої світової війни

З днем народження, Тарасе Григоровичу!