Найбільша техногенна катастрофа ХХ ст: Чорнобильська аварія


 26 квітня виповнюється 38 років з часу аварії на Чорнобильській АЕС, яка стала найбільшою техногенною катастрофою ХХ століття. Тоді, у квітні 1986 року радіоактивним цезієм було забруднено 3/4 території Європи. 8,5 мільйонів жителів України, Білорусі, росії в найближчі дні після аварії отримали значні дози опромінення, біля півмільйона з них померли від наслідків радіації. До кінця літа 1986 року більше 90 тисяч осіб було евакуйовано із зони зараження, 81 населений пункт України став безлюдним. 

Лише завдяки самопожертві ліквідаторів наслідків катастрофи, багато з яких заплатили за це власним життями і здоров’ям, вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення. За різними даними, протягом лише одного місяця після Чорнобильської катастрофи від отриманого опромінення загинуло від 30 до 200 пожежників і працівників АЕС.

А що ж Москва? Наказує готуватися до 1 травня. «На період підготовки демонстрації Першого травня учням шкіл були видані тренувальні костюми, в яких вони репетирували програму 27, 28 та 29 квітня. З 5 по 8 травня ці костюми були здані до шкіл. Одяг має доволі високий рівень фону. Школи мають намір здати костюми в палац піонерів. Необхідна дезактивація». Із документу КДБ від 8 травня 1986 року.
8 травня 1986 року, за даними КДБ, у Києві перебуває 16 іноземних кореспондентів, утім, збирати інформацію про катастрофу їм перешкоджають. Під тиском міжнародної спільноти правда про Чорнобильську катастрофу частково відкрилася, але засекречені документи і досі перебувають у Москві. 

Радянська влада робила все, щоб приховати від світу наслідки катастрофи. Два дні світ нічого не знав про вибух. 27 квітня різке зростання радіаційного фону зафіксували в Данії та Швеції, після чого шведська влада звернулася до Москви із вимогою надати пояснення. Натомість у радіоактивному Києві, щоб показати світові, що, мовляв, нічого не сталося, 1 травня на святкову демонстрацію вивели тисячі людей, в тому числі і дітей. Спроби Москви приховати правду про її наслідки, недостатні заходи безпеки і допомоги потерпілим похитнули віру в «гуманність» комуністичної ідеї навіть у найлояльніших прихильників. 

У грудні 1995 року підписано меморандум про взаєморозуміння між Урядом України і урядами країн «великої сімки» і Комісією Європейського Союзу, згідно з яким почалася розробка програми повного закриття станції до 2000 року.
Новий чорнобильський саркофаг почали споруджувати 2012-го, а здали в експлуатацію 2019 року. Він має гарантувати безпеку накриття над ЧАЕС до 2120 року.

Здавалося все позаду. АЛЕ ... Наступив ранок 24 лютого 2022 р. 

З 24 лютого до 31 березня, Чорнобильська АЕС була окупована російськими військами. Відходячи з Чорнобильської зони, росіяни захопили в полон 169 нацгвардійців – їх вивезли у бік Білорусі. Україні вдалося повернути з полону декого з них. Проте станом на 26 березня 2023-го, за повідомленням Первинної профспілкової організації Чорнобильської АЕС, 133 нацгвардійці, які охороняли станцію на момент вторгнення, залишалися в полоні. Рідні чекають на їхнє повернення додому!
Поведінка росіян на окупованій ЧАЕС два роки тому шокувала невіглаством щодо того, на якому обʼєкті вони перебувають. Вона виразно засвідчила, чим урешті обертається незнання і спотворення історії.

На території Чорнобильської зони відчуження наразі вже спокійно. Проте після деокупації місцева влада заборонила вʼїзд сюди навіть для волонтерів. Будь-яке пересування в зоні відтепер під суворим контролем військових, прикордонників та поліції.  
Наразі рівень радіації у чорнобильській зоні таких самий, як був до вторгнення. Дощі, які пройшли минулого літа та восени змили всі радіонукліди підняті росіянами назад в землю. 
Сподіваємось, що Чорнобильська зона відчуження вже перегорнула ще одну важку сторінку у своїй історії і зовсім скоро зможе розповідати про неї туристам, вже у вільній та мирній Україні 💙💛

















Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Окупація Криму

З днем народження, Тарасе Григоровичу!

8 травня ми вшановуємо пам'ять тих, хто віддав своє життя за нашу свободу під час Другої світової війни