9 травня 2024 року в національний прокат вийшов художній фільм “Будинок “Слово”. Нескінчений роман” - українське художнє кіно про письменників "Розстріляного відродження"

🎬Художній фільм Тараса Томенка "Будинок “Слово”. Нескінчений роман” розповідає драматичну історію українських письменників, яких зібрали під дахом одного будинку, аби змусити їх працювати на благо системи. 

Як відомо, харківський будинок для літераторів (архітектор: Дашкевич Михайло Іродіонович), спроєктований у формі літери «С», звели за наказом Сталіна у Харкові по вулиці Культури, 9. (перша адреса — вулиця Червоних Письменників, 5, після Д.С. війни — провулок Барачний, 9, потім — провулок Покровського, 9).

Збудовано кооперативний будинок "Слово" в кінці 1920 - их років. Заселений у 1930 році.

Будинок у формі літери «С»: просторі квартири з високими стелями, великими вікнами, соляріями на даху, спортмайданчиками, садом у дворі з каштанами і бузком, і навіть власним дитячим садком. І от в кожній квартирі оселяються генії: переважно письменники, але й художники, актори, перекладачі, драматурги - українська інтелігенція, богема. 

66 квартир геніїв. Ці прізвища відомі усім: Павло Тичина, Лесь Курбас, Остап Вишня, Микола Хвильовий, Микола Бажан, родина Крушельницьких,  Майк Йогансен,  Наталія Ужвій,  Володимир Сосюра,  Остап Вишня,  Олесь Курбас,  Михайло Яловий,  Іван Багряний,  Раїса Троян,  Михайль Семенко, Анатоль Петрицький, Антін Дикий та інші.

Це  найвідоміші митці української культури. Уявіть,  всі  вони -  стали учасниками експерименту, спрямованого на виведення нового типу радянського письменника та тотальний контроль над процесом творчості з метою створення єдиного художнього методу соціалістичного реалізму та не кожен з письменників погоджується оспівувати культ Сталіна. Неочікувано для мешканців будинку "Слово" до них підселяють нікому не відомого молодого письменника Володимира Акімова. Хто він? Ніхто не знає. З його появою в будинку "Слово" починають розгортатися дивні події, про що й досі мовчать його стіни. 

Як відомо, до 1938 року було репресовано мешканців сорока квартир із шістдесяти шістьох будинку "Слово" в Харкові...

Кожна квартира із 66 квартир геніїв у будинку "Слово" в Харкові...тягне на окремий сценарій для фільму. Натомість  всі ці сценарії, всі життя мешканців «Слова» мали однаковий фінал. 

1930-ті роки.  Будинок "Слово" в Харкові...  під постійним стеженням нквс.

Спочатку постукали в квартиру 27.

Потім забрали Ялового.

Микола Хвильовий не став чекати приходу чекістів і застрелився сам. Він щойно повернувся з Полтавщини, де побачив наслідки голодомору,  не міг оговтатись і розумів, до чого все йде.

Іван Багряний, родина Крушельницьких, і далі по списку.

З деяких квартир забирали по кілька разів: забирали одних - заселяли інших і так далі.

Мешканці спали в одязі, щоб їх не застали в спідньому, а приходили переважно вночі.

Прийшли за кожним. 

Розстріляне Відродження. Українську  культуру  розстріляли, репресували, закатували. 

📌📌📌📌У стрічці “Слово” Нескінчений роман” оприлюднили невідомі факти з біографій письменників, які творці знайшли в архівах.

📌📌Цей фільм про те, що з нами зробить рф, якщо ми не встоїмо зараз.  Бо рф нічого не вигадує. Навіщо, якщо вже є добрі перевірені методи.

🔻🔻🔻

Художній фільм “Будинок “Слова”. Нескінчений роман” - чудовий, актуальний!!!

⚫️Режисер-постановник - Тарас Томенко

⚫️Оператор-постановник - Михайло Любарський

⚫️Сценаристи - Тарас Томенко та Любов Якимчук  

⚫️Художник-постановник - Шевкет Сейдаметов

⚫️Композитор - Алла Загайкевич

⚫️Режисер трейлеру - Олександр Хоменко

📌🌹🌹🌹🌹Акторський склад зірковий, красуні жінки - актриси. Головні ролі у фільмі зіграли Дмитро Олійник (Володимир Акімов), В’ячеслав Довженко (Микола Хвильовий), Ніна Набока (тьотя Варя), Марина Кошкіна (Галя), а також Станіслав Сукненко (Лесь Курбас), Юрій Одинокий (Мерер), Валерія Ходос (Рая Троянкер), Андрій Май (Володимир Сосюра), Юлія Чепурко (Марія Сосюра), Костянтин Темляк (Павло Тичина), Геннадій Попенко (Михайль Семенко).

⚫️Продюсери - @freshproductiongroup, Юлія Чернявська, Олег Щербина, Пилип Іллєнко та Ростислав Мартинюк.

Музика трейлеру - NAZVA 🎶 

Фільм створено за підтримки:

📽️Державного агентства України з питань кіно

📽️Міністерства культури та інформаційної політики України

📽️Міжнародного Благодійного фонду «Солідарність» Олександра Петровського 

За сприяння:

⚪️Благодійного фонду Надії Вовк «Берегиня» 

⚪️Мистецької агенціі «Мантикора» 

⚪️Еміля Арутюняна

⚪️Der Leuchtturm - Verein zur Unterstützung und Soforthilfe für Vertriebene aus der Ukraine (LVU)

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Окупація Криму

Перший урок на тему: "Перемагає той, хто пам’ятає".

8 травня ми вшановуємо пам'ять тих, хто віддав своє життя за нашу свободу під час Другої світової війни